Sonia Roman

“- Ce îți dorești de Crăciun?

– O prăjitură.”

Cu ochii larg deschiși, plini de speranță, întărește răspunsul dând hotărâtă din cap.

“ – Și brad.”

Aceeași privire plină de speranță și sigură de ce-și dorește.

Ea este Sonia Roman, o fetiță veselă și isteață, la fel ca multe alte fetițe de aceeași vârstă, 7 ani. Diferența o face mediul în care trăiește. Inocența o ajută pe Sonia să treacă peste lipsurile uriașe și să-și trăiască copilăria cu bucuriile mărunte de fiecare zi. Locuiește de când s-a născut intr-o cămăruță precedată de un hol de intrare, ce servește ca bucătărie, intr-o fostă grădiniță, acum locuință socială pentru mai multe familii, la periferia orașului Buftea. Casa le-a luat foc in urma cu 15 ani, iar Primăria le-a oferit acest spațiu sărăcăcios unde locuiesc și în prezent.

Sonia este crescută de bunică și tată, acesta completând ajutorul social cu banii obținuți din munca cu ziua. Bunica este cea care se ocupă îndeaproape de îngrijirea și educația copilei, crescând-o intr-o casă curată, învățând-o să fie respectuoasă cu ceilalți și recunoscătoare pentru ajutorul primit. Merge zilnic la școală unde are prieteni, dar mai ales unde este doamna învățătoare, pe care o iubește și care îi întoarce dragostea prin îmbrățișări zilnice.

Datorită oamenilor inimoși, Sonia se bucură acum de haine și încălțăminte nouă, de rechizite și uniformă pentru școală, de hrană mai consistentă, de lemne pentru încălzire, mașină de spălat rufe, precum și de bradul de Crăciun, neapărat cu stea in vârf, pe care Sonia a visat să o așeze acolo ca pe o încununare a visului împlinit.